Megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés

Általános

A szúnyogok elleni védekezés mindenki számára fontos, hiszen mint baktériumhordozók, az általuk okozott betegségek, egészségkárosodások, kellemetlen ártalmak, minden melegvérű élőlényre kiemelt veszélyt jelentenek. Az ellenük való védekezés elsősorban a megelőzésből áll. ami lényegében a rovarok fejlődési folyamatába történő beavatkozás. Vagyis a szúnyogok által lerakott pete, a tojásból kikelő szúnyoglárvák elpusztítása még a végleges, kifejlett rovarrá, csípőszúnyoggá válásuk előtt. A szúnyoglárva irtás olyan biológiai védekezés, ahol a felhasznált készítmény csak a fejlődő lárvákat pusztítja el, környezetére egyébiránt ártalmatlan. Hazánkban jelenleg 50 csípőszúnyog faj honos.


Az első, tartósan 10 fok feletti hőmérsékleten megindulhat a tojások fejlődése. Egy nőstény szúnyog élete során akár több ezer tojást is képes lerakni tenyészőhelyére. A tél nagyon erős szelekciós tényező. A több napon keresztül tartós, -10 C alatti hőmérséklet jelentősen csökkentheti tavasszal a szúnyogpopuláció számát. Általában április elején-közepén szokott megindulni a szúnyoglárvák fejlődése. Az egymást követő, enyhe téli időjárás miatt ez a fejlődési időszak időben hamarabb következik be.


Kiemelten enyhe tél volt a mostani, ráadásul az utolsó fél évben rendkívül csapadékos is volt az időjárás, így a szúnyoglárvák megjelenése az ország egyes területein már február végén megtörtént.


Miskolc város közigazgatási területén a nyilvántartott szúnyogtenyésző helyek felmérése április hónap első napjaiban megtörtént. Tenyészőhelyek: a Görömbölyi, Hejő, Pereces, Pece, Lyukó patakok, Vezér árok, Juhdöglő völgyi, Egyetemvárosi tó. A felmérés kimutatta a lárvák jelenlétét és folyamatosan emelkedő számát, ezért 2024. április 10-én és 11-én szükségessé vált az első szúnyoglárva irtás, biológiai védekezés formájában. Az eredményes védekezés érdekében - az időjárási tényezőket figyelembe véve- a nyilvántartott tenyészőhelyek ellenőrzését, monitoringozását folyamatosan végzik a szakemberek.
A biológiai védekezés szabályozni tudja a lárvákból kikelő csípőszúnyogok számát és az elviselhetőségi szinten tudja tartani a rovarok nagyságrendjét.


Azért, hogy ne alakuljon ki a városunkban szúnyogártalom és/vagy szúnyoginvázió, az ingatlantulajdonosok, bérlők is hatékonyan részt tudnak venni, ha a vízgyűjtőikben lévő tárolt csapadékvizet rendszeresen kiürítik, lehálózzák és folyamatosan figyelemmel kísérik. Ez azért is fontos szempont, mert bizonyított, hogy ha egy vízgyűjtő hordóban lévő lárva csípőszúnyoggá válik, azután tojásait is nagy valószínűséggel ugyanarra a tenyészőterületre helyezi el.